6 Eylül 2008 Cumartesi

Bağ Tesisinde Bazı Noktalar



Sayın Mehmet Bey,
Bağcılık ve şaraplık organik üzüm yetiştiriciliği konusundaki araştırmalarımız sırasında (nasip olursa bizler de kendi bağlarımızı kurmak istiyoruz) internette sizin sitenizi görüp bağlarınıza hayran kaldık. Gerek bağlarınız gerekse internet sitenizde verdiğiniz bilgiler bizleri bu işi yapmaya daha da heveslendirdi. İlk önce 10 dönüm arazimizde şaraplık (nasip olursa şarabımızı da kendimiz yapacağız) Cabernet Sauvignon ve Merlot yetiştirmek istiyoruz. Yaptırdığımız toprak analizlerinde sonuç çok olumlu çıktı. Şu anda araziyi hazırlamak için çalışmalarımız başladı. Bu aşamada yapmamız gereken işlerle ilgili araştırmalarımız devam etmektedir. Sizler de uygun görürseniz bizlere bu ilk aşamada yapmamız gerekenlerle ilgili önerilerinize her zaman ihtiyacımız olacaktır. İlginize şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarız.


Gelen maillerden birisi böyleydi. Ben bir uzman değilim tabi. Ama bilgim(iz) dahilinde bu maillere cevap yazıyorum. Böyle mailler aldıkça, hem bunlara cevap yazmaya, hem de siteye yeni bilgiler eklemeye gayret edeceğim...

Yazdığım cevap da aşağıda :

Tavsiyelerim neler olabilir;

1. Bu işi neden yaptığınızı, üzümü nasıl değerlendireceğinizi iyi bilin.

2. Üzüm çeşitlerini doğru belirleyin,

3. Anaçları da doğru belirleyin.

4. Biz yapmamıştık ve normal bir sürümle yetinmiştik ama sonra gördük ki, direk dikmek için kazılan çukurlara doğru asmaların kökleri daha fazla gidiyor ve gelişiyor. Çünkü orası gevşetilmiş. Yani diyeceğim, dikimden önce oldukça derin bir toprak işleme yaparsanız kökler hızlı bir şekilde derine doğru gelişir, dolayısıyla asmanız da hızlı gelişir.

5. Bağcılıktaki en önemli sorunlardan birinin (hatta birincisinin) "külleme" olduğunu düşünüyorum. Küllemeyle mücadelede ilaç kullanmayı en aza indirmek (ya da hiç kullanmamak) için asmaların ve dalların arasında hava sirkülasyonu iyi olmalı, yeşil budama iyi yapılmalıdır. Dolayısıyla sistem buna göre kurulmalıdır. (Yani terbiye sistemi)

6. Son zamanlarda bağcılıkta "klon"dan bahsedildiğini duymuşsunuzdur belki. Bağı kurarken buna da dikkat ediniz. Şöyle açıklayayım; bütün atlar birbirine benzer ve bütün atlar iyi kötü koşar. Ama bazıları çok daha iyidir ve hep yarış kazanırlar. O soydan gelen atlar da iyidirler. İşte yanyana koysanız bir sürü Cabernet üzümü vardır, hepsi de şekil olarak aynıdır. (atlar gibi) ama içlerinde daha özel olanları vardır. İşte dikeceğiniz asmanın klonunun iyi olmasına (yani soyunun iyi olmasına) dikkat edin. Bunu daha etraflıca araştırırsınız artık. (şayet aklınıza yattıysa tabi)

7. Asma çubuklarını muhtemelen aşılı olarak alacaksınızdır. Bu durumda;
- Asma çubuklarının sizin istediğiniz çeşitlerden aşılı olmasına çok dikkat edin. Bana geçenlerde bir mail geldi. Trakya İlkeren diye almış ve dikmişler, ertesi yıl bir iki salkım üzüm yaptığı zaman asmalar, aslında bunların Cardinal olduğunu görmüşler. Bu yıl onları kesip yeniden İlkeren aşılayacaklarmış.
- İkinci olarak da istediğiniz çeşitlerin doğru anaçlar üzerine aşılanmış olduğuna muhakkak dikkat edin. Arkadaşımın aldığı aşılı asma çubuklarının bir kısmı onun istediğinden farklı anaçlar üzerine aşılı olarak çıktılar ki, bu kesinlikle kabul edilemez. Buna da çok dikkat etmek lazım.

Bağ tesis edilirken yapılacak rutin işlere ilaveten bunları yazayım dedim. Yoksa, diğer hazırlıkları ve rutin işleri siz zaten biliyorsunuzdur...
Yardımcı olabileceğim(iz) bir şeyler olursa, yazabilirsiniz.

Size kolay gelsin.

Selamlarımla
Mehmet Vuran

.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder