16 Kasım 2008 Pazar

Almanya - Ren Nehri Bölgesinde Lorch'da Bağbozumu



Daha önce (02.10.2008 tarihinde) Almanya´nın Ren (Rheingau) nehri bölgesinde bulunan Lorch'daki weingut-Mohr 'dan (weingut : küçük şarap firması) bir mail almış ve onlarla ilgili yazmıştım. Zaman zaman haberleşmeye devam ediyoruz ve böylelikle bağcılık ve şarapçılık takviminde yapılan işler hakkında karşılıklı fikir sahibi oluyoruz. Orada bağbozumu Ekim ayı başlarında başlamıştı. Weingut-Mohr bağlarındaki bağbozumu Ekim ayının ortalarında oldu. Bunlar da oradaki bağbozumundan bir kaç fotoğraf.

Riesling üzümleri toplanıyor ve bağlar yamaç arazide olduğu için, üzüm kasaları yukarıdaki gibi arabaya konuluyor ve yukarıdaki yola çekiliyor(muş).
.
Traktörden kuvvet alarak çalışan makara sistemine bağlı taşıyıcı araba yukarıdaki yola çekilerek üzüm kasaları traktörün römorkuna yükleniyor(muş).



Buradaki bağlarla ilgili bir not daha; Bağlar Ren nehrinin her iki yanında ve yamaçlarda olduğu için yağmurlarla toprağın taşınmaması için bağların arasına saman veya buna benzer şeyler serpiştiriliyor(muş). Yani malçlama benzeri bişey. Aslında bu durum bağların arasının otlu olmasını da açıklıyor. Bağların arasındaki otlar bırakılmalı mı, yoksa ot olmamalı mı? Böyle yamaç arazilerde otlu olması faydalıdır (diye düşünüyorum), çünkü toprağı tutacak ve taşınmasını önleyecektir. Bunu böyle görüp, (bizim ülkemizde de) her türlü arazi için aynı uygulamayı savunmak da doğru olmayacaktır. Mesela su kıtlığı olan ve düz olan bir arazide bağın arasının otlu olmasının bir anlamı ve faydası yoktur (diye düşünüyorum). vs. vs...
.
.

2 yorum:

  1. aslinda sana kisaca blogunun cok güzel bir ugrasi oldugunu ve de bence bir cok kisinin bu sayfaya ugradigini söylemek icin yazmak istedim! resimleri ne güzel siralamissin, benim gönderdigim gibi karisik olmamamis!! Bu arada en son resimdeki mavi anorakli Moran, belki gelecegin Sarab mühendisi! Traktörlerle arasi iyi, dogayi da cok seviyor! Selamlar ve Yola devam!:)

    YanıtlaSil
  2. Fotoğraflar için tekrar teşekkür ederim... Bu arada, müessesemizde karışık fotoğraflar itinayla sıralanır =:)

    Sizin aile işinizde beşinci kuşak adayı olarak, Moran bağın içine yakışmış. Ne derler armut dibine düşermiş:)

    Selamlar.

    YanıtlaSil