6 Kasım 2008 Perşembe

Zeytin Hasadı (3) - Fotoğraflar



Zeytin hasadı konusuna girmişken devam edelim biraz:) Yukarıdaki fotoğrafta, yerdeki örtünün üzerine düşürülmüş zeytinler görülüyor.



Ve sepetlere toplanmış zeytinler...


Her ne kadar toplayamasam da, ben de oradaydım :)

Bağ tesis edilmeden önce, bu arazinin içinde zeytin ve armut ağaçları vardı üç beş tane. Bağ için de arazinin temizlenmesi gerekiyordu. (Zavallı) armut ağaçlarını kaldırmakta tereddüt etmedik de, tam ortadaki kocaman bir zeytin ağacına çok zor kıyabildik. Tam ortadaydı ve bağın düzenini bozuyordu. Köklendi ve başka yere dikildi. Kenara yakın olan bir kaç zeytine de dokunmadık. İşte onlardan birisi de yukarıda zeytin ağacı. Bağ sırası üzerinde, iki asma arasında bu zeytin ağacı var. Aslında zeytin ve üzüm ne kadar da tamamlıyorlar birbirlerini. Antik çağlardan günümüze çok önemli iki meyve. Dikkat buyurunuz, zeytine de meyve dedim:) Başka ne diyelim ki?



Bu da zeytin dansı :) Zeytinleri ezmemek için dikkat ederken işte böyle figürler de çıkabiliyor ortaya.



Delice üzerine aşılanarak yetiştirilmiş genç bir zeytin ağacı. Ortadaki kuru dal çıkıntısı delice gövdesiydi. Onun üzerine konulan göz aşılarından yukarıdaki dallar oluşmuş durumda. Görüldüğü üzere, çok iyi bir budamayla aralanmış ve dalların arasının havadar olması ve ağacın da iyi bir şekilde taçlanması sağlanmış. Yalnız ortadaki o kuru çıkıntının orada olmaması gerekiyordu. Hem görüntüyü bozuyor, hem de oradan başlayan kuruma ağacın gövdesine siraye edebilir. Bunu babama da söylediğimde, "evet haklısın, üşengeçlik yapıp kesmemişiz, şimdi de kuruduğu ve iyice sertleştiği için kesmesi zor" dedi.



Burada da bu yıl yapılmış bir aşı görülüyor. Sol taraftaki küçük yapraklı dallar delice üzerinden filizlenmiş olan dallar.
.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder