18 Nisan 2009 Cumartesi

Kültüvatörle Bağda Toprak İşleme



Bağ pulluğu ile daha önce sürüm yapmıştık, sonrasında yağmur yağdı. Otlardan tam ölmeyenler ve toprağa gömülmeyenler olduğu gibi, yeni çıkma aşamasında olanlar da vardı. Hem otlarla mücadele için hem de toprağın havalandırılması için toprağı yırtarak işleyen kültüvatörle toprak işlemesi yapıldı. Eğer toprak frezesi kullanılsaydı, pulluk ve kültüvatöre gerek yoktu.



Kültüvatör her çeşit toprakta en çok kullanılan, toprağı belirli bir derinliğe kadar devirmeden işleyebilen ikincil toprak işleme aletidir. Üç nokta askı düzeni yardımıyla kolayca traktöre bağlanabilmektedir. 5-7-9-11-13 ayaklı olarak imal edilmektedir. Toprağı belirli derinliğe kadar işlerken, aynı zamanda havalandırır ve kabartır. Tarla yüzünü düzler, yabancı otları sökerek mekanik olarak yok eder. İyi sürülmemiş derin izler bulunan tarlalarda yüzey düzeltmesi yapar. Ülkemiz kuru tarım bölgelerinde uygulanan toprak işlemenin çok önemli (hatta vazgeçilmez bile denebilir) bir toprak işleme aletidir. Toprağın altını üstüne getirmediğinden nemini kaçırmaz. Kuru topraklarda bile 25cm. derinliğe kadar ulaşabilir, bu da çizi tabanının kırılmasını sağlar. Uç demirleri dolayısıyla "kazayağı" olarak da bilinir.


.
.

2 yorum:

  1. Buralarda mandalinliklerde aralar sürülürken çapa kullanılıyor. Anladığım kadarı ile çapalama ile aynı etkiyi gösteriyor, ya da çapalama kültüvatör ile aynı görevi görüyor. Açıkcası bu tekniğin buralarda kullanıldığına şahit olmadım.

    Tavuklar dikkatimi çekti... Uyanıklar topraktan çıkan böcekleri solucanları götürüyorlar... Biz denize daha yakın olduğumuzdan burada tavukların görevini martılar görüyor. Ovaya baktığınızda nerede martılar varsa orası süsülüyor demektir bu mevsimde... :)

    YanıtlaSil
  2. Toprak işlemede amaçlar belli; Toprağın kabartılması, havalandırılması, yabancı otlarla mücadele, su tutma kapasitesinin artırılması vs... Bu amaçlar hasıl olurken çeşitli yöntemler kullanılabilir tabi...

    Toprak sürülüyorken tavuklar da traktörün peşinde solucan, kurt, böcek avına çıkıyorlar...

    YanıtlaSil