7 Ağustos 2009 Cuma

Selva - Haluk İşmen Bağlarında Şarap Tadımı ve Sohbet ve Üzümlerde Şeker ve pH Ölçümü



Aslında bu fotoğrafın böyle olmaması gerekiyordu. Tadım için bir sürü kadeh vardı ve masanın üstü oldukça kalabalıktı. Ama ben baştan fotoğraf çekmeyi ihmal ettiğim için, sonradan bu fotoğrafı çekmekle yetindim. Tadım olur da, tadım yazısı olur da, bu yazı şarap ve kadehler olmadan olur mu?

Neyse, gelelim sadede :) Selva hanımın Zinfandel şarabını tattık ilk olarak. Ön burunda güzel kokular geliyordu. Damakta aromatikti. Bitişte çikolata tadı algıladım. Dengeli, bitişi orta ve orta gövdeli bir şaraptı. Rengi Zinfandelde olması gereken kadar koyu değildi ve biraz daha berrak olabilirdi. Ben beğendim. Hemen bunun akabinde Rıdvan abinin Zinfandelini tattık. Haluk (İşmen) abi bunu daha çok beğendiğini söyledi ama, bana ön burunda biraz zayıf gibi geldi. Damakta ise iyiydi, meyve tatları algılanıyordu. Bitişi orta ve orta gövdeli bir şaraptı. Filtre edilmemiş bir şarap için berraklığı çok iyi olmakla birlikte, rengi biraz açıktı. Bu şarabı da beğendim. Benim şaraplardan birisi Şiraz, birisi de Zinfandel'di. Benim Zinfandel daha önceki her iki Zinfandelden de daha koyuydu. Biraz asitliydi. Diğer iki Zinfandelin gerisinde kaldı :)


Selva-Haluk İşmen çifti

2007 yılının Nisan ayında internet üzerinden Prof Dr. Mehmet Ömür ile tanışmıştık. Bir tesadüf, o günlerde kongre için Bodrum'a gelmiş ve o arada Vatan gazetesi için bir de röportaj yapmıştık. Röportaj için geldiğinde, "Mumcular'ı biraz geçince arkadaşımın bağı var, biliyor musun?" demişti. Ben bilmiyordum. İstanbul'a döndükten bir kaç gün sonra, bir yemekte beraberlermiş, beni aradılar, o zaman telefonda tanıştık Haluk abiyle. Daha sonra çiftliklerine ilk gelişlerinde de bana uğradılar. Tanışmamız böyleydi, iyi ki de tanışmışız... Onları tanıdığıma çok memnunum. Onların da böyle düşündüğü biliyorum, bu da ayrıca güzel...



Rıdvan abi Zinfandel üzümleri kontrol ediyor. Abi, bu yıl ne güzel şaraplar yaparsın sen buradan alacağın üzümlerden. Üzümler çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar.


Zinfandel salkımları (photografed by Haluk İşmen :))

Bağda bu şekilde bir çok üzüm salkımı var. Selva hanımların bağ seyir terasından sıranın başındaki bu salkımları görünce, Zinfandel karakterini de çok iyi yansıtan bu salkımların fotoğrafını çekmek istemiştim. Ama tekerlekli sandalyayle oraya inmesi zordu. "Ben çekerim" dedi Haluk abi. Yanii, bu üzüm onun üzümü olduğu kadar, fotoğrafın çekimi de ona aittir.



Bizim bağdan götürdüğümüz Merlot ve Zinfandel üzümlerinin şekerlerini ve pH'larını ölçtük. İki salkım Merlot'un tanelerini kullanılmamış bir poşet içinde ezdim ve Refraktometreyle şekerini ölçtüğümde 25 Brix olduğunu gördüm. pH'ı da 3.7 idi. Bir an önce toplayıp şarap yapmak lazım... Merlot burada en erken olgunlaşan üzüm. Ve kuşlar da bu üzümü çok seviyorlar.

Bizim bağdan giden Zinfandelin şekeri 20,5 Brix çıktı. pH'ı da 3,4 idi. Asit ölçümü yapmadık ama, pH asitlilik konusunda da biraz fikir veriyor. İşmen bağlarından aldığımız 5 Zinfandel üzüm tanesinin ezilmesinden alınan suyun Brix'i de 20 çıktı. Bu üzümleri sıkı takipte olmak lazım...



Bu da gün sonu fotoğrafı. Güzel bir gündü, şarap tattık, sohbet ettik, güldük eğlendik. E daha ne olsun...
.
.

6 yorum:

  1. Bu şarap turlarına çok özeniyorum aslında :)
    Özellikle her tadım yazınızdan sonra.. :)

    YanıtlaSil
  2. Özenilecek kadar da var, güzel oluyor çünkü...
    Tavsiye ederim :)
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. şarabın içilişini öyle güzel anlatmışsınız ki her bir kademesi sizin için önemli olduğunu anladım.
    hayatımda bir defa şarap içen biri olarak ilk denememde ne kadar başarız olduğumu farkettim.
    sonuç olarak sizin yazınızdan yola çıkarak ve her kelimesi hem aklımdan hemde damak tadımda hissedicem.

    YanıtlaSil
  4. Böyle demeyin..Bir gün Uzunbey'le soluğu sizin orada alabiliriz ama :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Özlem hanım,
    Ben çok şarap içmem. İçtiğim şarap bir kadehi geçmez. Bir kadeh diyorsam da, silme dolu bir kadeh anlaşılmasın. Yarı dolu bile değildir (zaten kadehin de çok doldurulmaması gerekir). Onu koklamak, tadına bakmak, rengini seyretmek, şarap hakkında konuşmak çok hoşuma gider... Ben şarap konusunda çok bilgili bir kişi değilim. Meraklıyım, seviyorum ve öğrenme aşamasındayım:)
    Üzüm yetiştirmek de ayrıca güzel...
    Siz de, olur da zaman zaman şarap içerseniz, mutlu anlarınıza, güzel sohbetlerinize eşlik etmesini dilerim. Tadını çıkarmaya bakın...

    YanıtlaSil
  6. Asortik Krep,
    Buyrun gelin... Hani "demirden korksak trene binmezdik" :) diye bir laf vardır ya, biz de misafirden korksaydık, hiç bu işlere bulaşmaz, yazmaz, çizmezdik... :)

    YanıtlaSil