26 Eylül 2009 Cumartesi

Adakarası Bağbozumu



Adakarası : Avşa Adası, Erdek ve Balıkesir yöresinde yetiştirilen bir üzümdür. Özellikle de Avşa adasıyla özdeşleşmiştir. Salkımları kanatlı, konik yapıdadır ve salkımdaki tanelerin dizilişi sıktır. Salkım iriliği ortadır. Güzel kırmızı rengi olan, yumuşak ve hoş içimli bir şarap verir. Şarabında % 12 - 13 alkol olur.



Avşa adası, Erdek, Balıkesir yöresi için olgunlaşma (hasat) zamanı Eylül sonudur. En yukarıdaki fotoğraf bundan 10 gün önce çekilmişti. Bugün yapılan hasat biraz geç kalmış bir hasat. 4-5 gün önce yapılsa daha iyi idi. Bu hasat, biraz mecburiyetten, biraz da geç hasatı denemek istememden dolayı bugüne kaldı. Bakalım şarabı nasıl olacak :) Bodrum'da bu mevsimde (ya da buna yakın bir zamanda) bağbozumu da olabiliyormuş demek ki :)



Mustafa, yani küçük yardımcım olmasa bu işler biter mi hiç :)

Avşa adasıyla özdeşleşmiş olan Adakarası üzümünden, adanın iki şarap üreticisi Büyülübağ ve Bortaçina şarap yapmaktadırlar.



Üzümler kesildiler ve eve taşınıyorlar. Arkadaşlarımıza yardımları için teşekkür ediyoruz.



Hüseyin üzümleri sap ayırma ve kırma makinasının içine boşaltıyor. Bağdan kesilirken salkımlar kontrol edilerek kesildiği için, burada bir daha kontrol edilmediler ve öylece kasayla makinanın içine döküldüler.



Sap ayırma ve çatlatma makinasından geçirilen üzümler fermentasyon kaplarına dolduruldular. Gerisi malum :) Yukarıda da görüldüğü gibi, Mustafa yine olaya müdahil :)

Bu kadar Adakarası dedikten sonra, adı "Adakarası" olan bir blogtan söz etmemek de olmaz :) Ben beğenerek takip ediyorum.
.
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder