30 Temmuz 2012 Pazartesi

2012 Yılı Alphonse Lavallee Üzümlerimiz

Zaman çok çabuk geçiyor. Budamasıydı, toprak işlemesiydi, bakımıydı derken, yaz geldi, önce Cardinal üzümlerimiz olgunlaştılar, şimdi de Alphonse Lavallee üzümlerimiz olgunlaştı. Aşağı yukarı geçen yıllarla aynı zamanda.

Alphonse Lavallee Üzümü : İri taneli orta mevsimde yetişen bir sofralık üzümdür. Tanenin rengi siyah-mor tonlardadır. Çekirdek sayısı 1 ile 4 arasında değişebilir. Tanelerin şekli yuvarlaktır ve ağırlıkları da 7-9 gramdır. Tanelerin kabuğu biraz kalın olmakla birlikte, bu kalınlık yeme esnasında rahatsız edici değildir. Salkımları konik bir yapı gösterir ve dolgundur. Literatür bilgisinde salkımları için "iri" (500-600 gram) denilmekle birlikte, bundan daha küçük salkımlara da, daha büyük salkımlara da rastlanır. Bizim bağda 2,1 kg gelen bir Alphonse Lavalle salkımı kesmiştik.

Sinonimi; Karatopalak, Enfes, Ribier'dir. Sinonim : (Yun : syn ile onyma : ad) Aynı kategoride kullanılan aynı taksonu (takson : sınıflandırmada, alttüre kadar bir hiyerarşi içinde düzenlenmiş tüm birimlerin ortak adıdır) ifade eden iki ya da daha fazla sayıdaki bilimsel isim. 

Alphonse Lavallee'in dikkat çeken bir özelliği de, yeni çeşitlerin elde edilmesinde melezlemede (çaprazlamada) çok sık kullanılmış olması. Mesela, çok güzel bir üzüm olan Cardinal üzümü 1939 yılında Kaliforniya'da Flame Tokay ve Alphonse Lavallee üzümlerinin melezlenmesinden elde edilmiş. Son yıllarda oldukça kabul görmüş olan Trakya İlkeren de Alphonse Lavalle ve Perlette melezi bir çeşit. Michele Palieri de Alphonse Lavallee ve Red Malaga üzümlerinin melezlenmesinden İtalya'da elde edilmiş. Sadece bunlar değil, başkaları da var. Ama bu kadar örnek ne demek istediğimi anlatmaya yeter sanırım. 

Yaygın olarak ilk başlarda Marmara Bölgesinde yetiştirilmiş olmakla birlikte daha sonra, Ege ve İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere diğer bölgelere de yayılmıştır. Koyu siyah-mor renkte, iri taneli gösterişli bir üzümdür. Yola dayanıklıdır ve pazar değeri yüksek olan bir çeşittir. Kısa budanır, kordon terbiye sistemiyle iyi sonuç verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder