6 Temmuz 2012 Cuma

2012 Yılı İlk Üzümlerimiz

Kışın asmaları budadık, sonra hasarlı direkleri tamir ettik, sürdük, çapaladık, dere tepe düz gittik, az gittik, uz gittik, yağmurlardan geçtik, dolu risklerini atlattık. Hastalık ve zararlılarla mücadele ettik ve geldik bu günlere. Yani, hasat günlerine... Ve bugün ilk üzüm salkımları kesildiler.


Bu yıl da ilk üzümler aşağı yukarı geçen yıllardaki zamanında olgunlaştılar. Üzümlerin erken olgunlaştığı yıllar ile biraz geç olgunlaştığı yıllar arasındaki fark 10-12 gün kadar oluyor. Bu yıl üzümlerin olgunlaşması 1 hafta kadar geç. İlk olgunlaşan üzümümüz de Trakya İlkeren. Bunla aşağı yukarı aynı zamanda olgunlaşan bir de Yalova İncisi üzümü var. Her iki üzüm de bizim bağın ana üzüm çeşitleri değil, ancak azar miktarda her ikisinden de bağda mevcut. 

Trakya İlkeren üzümü, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından, Perlette çekirdeksiz üzüm ile Alphonse Lavalle üzümünün çaprazlanmasından elde edilmiş erkenci bir sofralık üzüm çeşididir. Salkım şeklini ve erkenciliğini Perlette çekirdeksiz üzümden, rengini ve dayanıklılığını Alphonse Lavalle üzümünden almıştır.

4 yorum:

  1. çok teşekkürler, sağolun...

    YanıtlaSil
  2. Salkimlar harika görünüyor. Eminim, tadida göründügü kadar lezzetlilir.
    Saygilarim ile

    YanıtlaSil
  3. Evet Hülya hanım, tadları da gayet güzel...

    YanıtlaSil