12 Mart 2013 Salı

Bağda Kırılan Direklerin Yenileriyle Değiştirilmesi

Bağcılıktaki telli terbiye sistemin(lerin)de destek sisteminin ana unsurlarından birisi direklerdir. Direk olarak da genellikle ahşap, beton ve demir direkler kullanılır. Bizim bağlarda kullanılan direkler beton. Yıllar evvel öyle başladığımız için, sonra da öyle devam etmişiz...

Sonbaharda, özellikle de asmaların henüz yapraklarının dökülmediği dönemde esen şiddetli lodoslarda her yıl mutlaka kırılan direkler olur. Çünkü, yapraklar üzerinde olduğunda asmalar rüzgarı daha fazla tutuyorlar ve doğal olarak direkler ve teller de daha fazla yüke maruz kalıyorlar. Her ne kadar ana etken şiddetli rüzgarlar ise de beton direklerin geçen yıllar içinde yıpranması ve dışarıdan aldığımız bir kısım direklerin yeterli kalitede olmayışları da kırılmalarında etken.



Her yıl rutin olarak budamadan sonra direkler gözden geçirilir, kırılan ya da iş göremeyecek durumda çatlamış, kırılmaya yüz tutmuş direkler değiştirilir. Asmaların yapraklı ve üzümlü oldukları dönemde üzerlerine binen yükten dolayı gevşeyen teller geririlir.

Değiştirme için gerekli olan direkleri kendimiz döküyoruz. Kendimiz derken Erdal'ı kastediyorum aslında, çünkü bu işi o yapıyor. Direklerin ebatlarını ve nasıl yapıldıkları konusunda daha önce yazmıştım, gözatmak istiyorsanız tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder